Poolmått

Längd

De flesta världens pooler mäts i meter, förutom i USA där man mäter i ”feet” eller ”yards” och standardlängden är 25 eller 50 meter. Det finns även de pooler som är 33⅓ meter långa, tre längder blir då 100 meter. Denna poolstorlek är vanligast förekommande för att rymma spel av vattenpolo. I USA kan det variera om man simmar i metriska eller icke-metriska pooler, den internationella mätningen är dock alltid i meter och världsrekord räknas endast när man simmar i 50×25 meters-pooler. I regel gäller att ju kortare poolen är desto snabbare tid för samma sträcka, eftersom simmaren vinner hastighet från att skjuta ifrån väggen efter varje varv i slutet av poolen.
simtävling

Djup

Djupet på en pool kan variera beroende på vad syftet med poolen är. Är det en pool eller plaskdamm för småbarn kan den vara mellan 0,3-1,2 m djup. Djupet skiljer även en del vad det gäller privat och allmän pool. Om det är en privat, avkopplande pool kan den vara från 1-2 meter djup, medan den allmänna kan sträcka sig upp till 5-6 meter djup, då det är vanligt att den allmänna poolen är avsedd för dykning. Vissa pooler har även en lutning i botten med grundare vatten i ena änden och djupare i andra änden av poolen. Vanligtvis har de allmänna poolerna olika djup för att passa olika simmares krav. På många platser är det även ett krav att visa vilket vattendjup det är med hjälp av tydliga markeringar på poolväggarna.

 

Att tänka på

pool i en trädgård
Innan man installerar sin pool borde man tänka på vart poolen ska ligga. Det borde vara på ett område med mycket utrymme, då det ska komma att bli en samlingsplats där man spenderar mycket av sin tid på. Mycket utrymme är inte bara fördelaktigt för själva poolstorleken, utan även för sådant som finns runt om, exempelvis grill, solstolar eller andra utemöbler. Om man vill simträna i poolen borde längden åtminstone komma upp i 11-12 meter.

Om man däremot har en mindre pool som inte ger utrymme till simträning finns ett annat alternativ, vilket är en så kallad JetStream som man kan koppla till poolen. En JetStream är en anläggning som skapar motström i vattnet som ger starkt motstånd då man simmar emot den.

För dykning i pool behöver en vuxen ha minst 140 cm vattendjup, och för att inte kollidera med vägg eller botten behövs minst 4 meter. Ett vanligt misstag många gör inom barnfamiljer är att bygga en pool med för grunt djup. Man bygger en pool med 120 cm djup med anledning att barnen är små, men de växer snabbt och har man dessutom poolen i anslutning till hemmet tar det inte lång tid innan barnen lärt sig simma.